Децата и лошата диета

Споделете статията
13.10.2020 г. |
Нормално е децата много да харесват сладкиши и храна от заведения за бързо хранене. Нездравословната храна се харесва по много причини – лесно се приготвя или купува, удобна и евтина е и разбира се – вкусът ѝ е вълшебен.
 
Въпреки това за разлика от възрастните, които могат да правят разлика между здравословни и нездравословни храни, децата обикновено не разбират последиците за здравето си от нещата, които консумират.
 
Освен това приемането на нездравословни храни като сладкиши, бонбони, шоколад, бисквити, чипс и неща от заведения за бързо хранене може да доведе до пристрастяване и да причини затлъстяване и хранителни дефицити при децата. Ако имате проблем с дете, което яде сладкиши и нездравословна храна, ето как да му помогнете.
 
  1. Превърнете храненето със здравословна храна в забавление
Децата обичат да се забавляват и с удоволствие ще участват във всичко забавно. Включването на децата в процеса на избор и приготвяне на здравословни ястия ги насърчава да се хранят с това, в чието приготвяне активно са участвали. Освен да ги включите, трябва да превърнете целия процес в забавление, а не в планирана, задължителна дейност.
 
Измислете творчески начини за готвене и сервиране на ястия и ги направете възможно най-опростени. Даването на прякори на ястията и нарязването на храната във форми, които те могат да разпознаят, са някои от начините, по които можете да превърнете здравословното хранене в забавление за децата.
 
  1. Не елиминирайте лакомствата
Колкото и да искате да насърчите децата да се хранят здравословно, трябва да им позволявате от време на време да хапват по някое лакомство. Елиминирането на сладки лакомства и нездравословна храна само ще ги направи по-привлекателни. Освен това захарта и лакомствата не са толкова нездравословни, когато се предлагат в правилното количество.
 
Можете да възпитате навика да давате лакомства по определени поводи или по време на празници.
 
  1. Бъдете модел за подражание за здравословно хранене
На децата ще им е трудно да се хранят само със здравословни храни, когато родителите им винаги ядат нездравословна храна. Един от най-лесните начини да научите децата на здравословно хранене е да бъдете пример за подражание. Ограничете количеството нездравословна храна, до която децата имат достъп, и поддържайте множество здравословни опции.
 
  1. Разберете какво има значение
Тъй като е почти невъзможно да се елиминира нездравословната храна, е разумно да се научите да балансирате захарни лакомства със здравословни ястия. Ако ще се мръщите всеки път, когато децата хапват сладкиш или бонбон, най-вероятно в крайна сметка ще се окажете властна майка. Затова бъдете спокойни и се научете как да балансирате храната, която децата консумират.
 
Как нездравословната храна се отразява на децата?
  • Затлъстяване: деца, които приемат много захар и нездравословни храни, рискуват да развият затлъстяване, докато израстват. Затлъстяването при децата може да се дължи на генетични фактори и диета. Децата, които ядат храна от заведения за бързо хранене, са по-склонни да приемат големи порции нездравословни ястия с ниско съдържание на хранителни вещества. Освен това нездравословните храни водят до силно пристрастяване, което допълнително увеличава риска от затлъстяване.
  • Ниска енергия и слаба концентрация: диетата на детето оказва голямо влияние върху нивото му на енергия, както и на способността му да се фокусира за продължителни периоди. Храните с изкуствено добавени захари и високо съдържание на мазнини изчерпват енергията бързо и могат да затруднят концентрацията на децата в училище. Освен това нездравословната храна не предоставя достатъчно хранителни вещества, които са необходими за умственото и физическото развитие на децата. 
  • Рискове за здравето: редовното консумиране на такава храна увеличава вероятността децата да развият хронични заболявания по-късно в живота. Затлъстяването е свързано с хронични заболявания като диабет и сърдечни заболявания. 
 
Освен това приемането на големи количества нездравословна храна може да се отрази на умственото здраве на детето. Нездравословното хранене може да причини неравномерен растеж, наддаване на тегло, като всичко това може да повлияе на увереността и самоуважението на детето. Загубата на самоуважение и увереност може да доведе до депресия при децата и дори до самоубийство, ако не се управлява добре.
 

ГОТОВИ ЛИ СТЕ ЗА УЧИЛИЩЕ?


 

Потърсете ни в социалните мрежи