Липсата на спорт и децата

Споделете статията
9.11.2020 г. |

За родителите през 21-ви век е все по-трудно да убедят децата си да оставят електрониката или да изключат телевизора и да отидат да спортуват. Живеем в ерата на технологиите и интернет и много съвременни деца биха предпочели да си останат у дома, за да играят компютърни игри, да гледат видеоклипове в YouTube или просто да лежат на дивана пред телевизора през целия ден. Повечето родители считат това за проблем, като се притесняват от негативните последици на липсата на упражнения върху здравето на децата им. 

 

Физическите упражнения са важен аспект от живота на всяко дете, тъй като допринасят изключително много за физическото и емоционално благосъстояние на детето. Поради тревожно нарастващия процент на детско затлъстяване, регистриран през последните десетилетия, Агенцията за превенция на заболяванията на САЩ препоръчва поне 60 минути физическа дейност на ден за деца и юноши, за да могат да изгорят излишните мазнини и да намалят риска от затлъстяване или наднормено тегло. 

 

Освен че помага на детето да поддържа здравословно наддаване на тегло, адекватната физическа дейност също подобрява мозъчната активност при децата. Проучванията показват, че децата, които се занимават с физически дейности, са по-уверени и се представят по-добре в училище. В резултат на това те получават по-високи оценки от децата, които имат ниска или нулева физическа активност.

 

Също така физически неактивните деца са склонни към различни здравословни усложнения като високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет тип 2, стрес, нарушения на съня и депресия.

Как да насърчите децата си да спортуват повече?
 
Повечето деца не искат да се занимават с физически дейности, защото са прекалено пристрастени към гледането на телевизия или играенето на конзолни или компютърни игри, заради което не успяват да отделят време да излязат навън да спортуват или да играят с други деца. 
 
Някои деца биха прекарали по цели нощи в играене на любимите си видеоигри, ако им се даде шанс. Това е много нездравословна практика, тъй като освен че не позволява на децата да се упражняват достатъчно, твърде дългото време, прекарано пред екрана, вреди на очите.
 
Това обяснява защо родителите търсят начини да ограничат пристрастяването на децата си към компютърните игри и да ги насърчат да спортуват. Има няколко начина да насърчите децата да участват във физически дейности и да прекарват по-малко време пред екрана. 
 
Някои деца не искат да спортуват, защото не им е приятно да го правят. Родителите трябва да направят физическата дейност забавна, за да насърчат децата си да обичат спорта. Те също трябва да се научат да служат за пример, защото това е важно за децата. Ако имат родители, които се занимават с физически дейности, те вероятно също ще проявят интерес към спорта. Също така е важно децата да се ангажират с физически дейности от най-ранна възраст. Така това ще им изглежда естествено, докато растат. 
 
Намаляването на броя часове, които детето може да прекарва в гледане на телевизия или играене на компютърни игри, също ще увеличи интереса му към физическите дейности. Когато няма телевизия или игрални конзоли, с които да се занимават, децата ще пожелаят да се движат и да се занимават със спорт. 
 
Родителите могат също да допринесат за това, като създадат достатъчно място за децата да играят у дома, което да им позволи да изпробват различни видове упражнения – самостоятелно или с връстниците им. Важно е да не ги принуждавате да се занимават с конкретно упражнение само защото на вас ви харесва, като вместо това трябва да ги оставите те да изберат.
 
Също така не е задължително децата да прекарват 60 последователни минути на ден в спорт. Можете да позволите на детето си да почива, ако е уморено, или да го оставите да спортува със свое собствено темпо, така че спортът да не се превърне в стресово занимание.
 

Потърсете ни в социалните мрежи