Деца и стрес - невъзможна комбинация?

Споделете статията
25.9.2020 г. |
В днешно време децата и тийнейджърите се сблъскват с по-голям стрес от всякога, тъй като натискът да се представят добре в училище и да се впишат в социално отношение става все по-голям. Повечето деца са претоварени с домашни, влияние от връстници, подготовка за важни изпити или справяне с изискванията на извънкласните си дейности, като например спорт, уроци по чужд език или танци. Всичко това им отнема от времето, нужно за адекватна почивка, което води до стрес.
 
Когато детето е под стрес, то е по-раздразнително, получава главоболия, има проблеми с концентрацията и чести промени в настроението и може също да има промени в моделите на сън. Децата, които са под стрес, също са склонни да реагират пресилено, да бъдат отдръпнати и да имат проблеми в училище. Някои по-големи деца могат да започнат да тормозят останалите или да се противопоставят на авторитетни фигури. 
 
Ето защо родителите трябва да помогнат на децата си да се справят по-добре със стреса и да предотвратят развитието на стресови разстройства. Ето няколко съвета, които ще помогнат на детето ви да се справи със стреса:
 
  • Помогнете на децата си да променят нагласите си към стреса: тъй като не е възможно напълно да премахнете стреса от живота на детето си, трябва да го научите да гледа на него положително. Децата трябва да изпитват известно количество стрес, за да могат умовете им да станат устойчиви. Следователно, ако ги научите да гледат на стреса като възможност за развитие, това ще помогне на умовете им да се адаптират и да реагират по-добре на причинителите на стрес.
 
  • Уверете се, че дейностите на децата не са прекалено много: въпреки че децата трябва да участват в училищни и извънучилищни дейности, ваша отговорност е да се уверите, че тези дейности не ги затрупват. Не забравяйте, че мозъкът на детето ви не може да функционира правилно без достатъчно време за почивка. Ако вашите деца имат твърде много извънучилищни дейности, опитайте се да ги намалите, за да могат да разполагат с достатъчно време за почивка.
 
  • Говорете с децата си, за да разберете причината за техния стрес: не предполагайте, че знаете защо детето ви е стресирано. Първо говорете с него. Научете се да слушате, а не да изнасяте монолози. Също може да се опитате заедно да стигнете до причината за проблема.

Изслушването на вашето дете, когато говори за своите предизвикателства, може да ви помогне да видите нещата от негова гледна точка и също така да ви даде по-добра представа за това как да му помогнете.
 
  • Научете децата си на техники за управление на стреса: предоставете на децата си някои съвети за управление на стреса, за да се научат на контрол и за да им помогнете да се справят сами в моментите, в които не сте наоколо. Някои от техниките за управление на стреса, които могат да помогнат на детето ви да се справя по-добре със стреса, включват:
 
  1. Разтягане: това ще помогне на детето да освободи натрупаното напрежение в мускулите, което води до намаляване на стреса.
  2. Медитация: можете да практикувате тази техника, като помолите детето си да затвори очи и да диша, след което пребройте около 40 вдишвания, преди да му кажете да отвори очи. След това ще се почувства по-спокойно.
  3. Игра/упражнения: когато усетите, че определена дейност стресира детето ви, позволете му да си вземе почивка и да поиграе малко. Това ще помогне за облекчаване на чувството на изтощение.
 
  • Помогнете на децата си да спят повече: Децата, лишени от сън, често са по-стресирани от децата, които успяват да се наспят. Можете да намалите броя часове, прекарани в гледане на телевизия, да ги насърчите да спят следобед и също да си лягат по-рано.
  • Успокойте децата си: родителите могат да помогнат на децата да се справят със стреса, като им напомнят, че е нормално в живота на човек да има стресови ситуации и че не само те се чувстват така. Повечето деца на тяхната възраст също се сблъскват с подобни проблеми. Кажете им, че е добре понякога да се притесняват, но не бива да позволяват всяка ситуация да им носи стрес. 
  • Консултирайте се с терапевт: ако детето ви проявява симптоми на поведение, свързано със стреса, но не желае да говори за това, трябва да се консултирате със специалист.
 
Изводът е, че въпреки че не можете да премахнете изцяло стреса от живота на детето си, можете да му помогнете да контролира начина, по който реагира на него. Независимо дали става въпрос за стрес в училище, или чувство на изтощение от извънкласни дейности, ако следвате съветите по-горе, ще можете да помогне на детето си да запазва самообладание и да преодолее предизвикателствата, без да се чувства претоварено или стресирано.
 

ГОТОВИ ЛИ СТЕ ЗА УЧИЛИЩЕ?

Потърсете ни в социалните мрежи