Децата и хроничният стрес

Споделете статията
18.11.2020 г. |
Хроничният стрес и тревожността засягат всички, включително децата. Подобно на възрастните, децата изпитват стрес и тревожност и понякога тази ситуация е неизбежна. Тревожността обаче става източник на безпокойство за родителите, когато започне да засяга ежедневието на децата им. 
 
Когато разговорите с други хора, сприятеляването в училище и извършването на прости и обикновени дейности се превърне в проблем, детето се нуждае от подкрепа за преодоляването му. Родителите са в най-добрата позиция да помогнат на децата си с тревожността. Ето как тревожността и стресът влияят на децата и какво да направим, за да им помогнем.
 
Признаци на тревожност и стрес при децата 
 
За да помогнете на децата, първо трябва да знаете как да идентифицирате стреса и тревожността при тях. Ето някои общи признаци, за които да внимавате:
 • Винаги се колебаят да пробват нови неща.
 • Не са уверени. 
 • Трудно им е да се концентрират или фокусират.
 • Събуждат се през нощта. 
 • Подмокрят се по време на сън.
 • Нямат приятели. 
 • Имат резки промени в настроението, лесно се вълнуват и дразнят. 
 • Имат кошмари и трудности със съня. 
 • Избягват редовните и ежедневни дейности.
 • Проявяват симптоми на отдръпване. 
 • Апетитът им е намален. 
 • Имат гневни изблици.
 
Как да помогнем на децата със стреса и тревожността 
След като установите, че детето изпитва тревожност, следващата стъпка е да намерите начини да му помогнете. Добрата новина е, че може да се справите добре с тревожността и стреса. Посочените по-долу съвети могат да ви помогнат в тази област.
 
 1. Комуникирайте с детето: един от най-лесните начини да помогнете на детето да се справи с тревожността и стреса е да общувате на език, който може да разбере. Ако е достатъчно голямо, опитайте да се го накарате да се открие и да говори за страховете си, без да му оказвате натиск. 
 
Разговорът за страховете и тревогите му може да ви подскаже как да му помогнете. Също така ви позволява да му обясните какво е тревожност, начини, по които могат да идентифицират тревожността и стреса, и какво да правят, когато се чувстват тревожни.
 
 1. Силата на слушането: като родител с дете, което изпитва тревожност и стрес, трябва да се научите как да слушате, без да проявявате критика, предразсъдъци или пренебрежение. Това ще ви помогне да разберете детето си по-добре, както и как да му помогнете.
 
 1. Установете рутинна програма: установяването на рутинна програма или график предоставя на детето безопасно място за извършване на неговите дейности, без да се притеснява за тях. Освен това установената рутинна програма в семейството може да бъде успокояваща и да спомогне за облекчаване на стреса при децата. 
 
 1. Подгответе децата за внезапни промени: промени в рутинната програма и внезапни действия като прехвърляне в ново училище или преместване в нов град могат да предизвикат стрес и тревожност у децата. Ако ще предприемате внезапно действие или промяна, уверете се, че сте подготвили децата добре, така че това да не окаже негативно въздействие върху живота им.
 
 1. Изграждайте самочувствието на детето: повечето деца, които изпитват тревожност, също така са по-малко уверени в себе си и в своите способности. Сигурен начин да помогнете на детето е да го насърчавате в изграждането на увереност чрез употреба на позитивни и насърчителни думи. Също така опитайте да включите детето в дейности, които то може да прави. По този начин ще затвърдите вярата му в себе си.
 
 1. Потърсете помощ от здравен специалист: търсенето на професионална помощ от терапевт или педагог е изключително важно, ако нищо друго не работи. Той е в най-добрата позиция да осигури най-добрите грижи за вашето дете.
 

Потърсете ни в социалните мрежи