Идеалната диета за деца

Споделете статията
27.10.2020 г. |
5 задължителни хранителни вещества за децата
 
Експертите са съгласни, че за да растат децата оптимално, те се нуждаят от хранителните вещества на една разнообразна диета. Родителите могат да подходят творчески и да смесват тези храни, за да стане диетата на децата балансирана.
 
 1. Белтъчини: Белтъчините са от съществено значение за растежа на детето. Белтъчините помагат за изграждането на тялото, превръщането на храната в енергия и изграждането на клетките. Когато става въпрос за белтъчини, възможностите са много. Храните с високо съдържание на белтъчини включват риба, месо, яйца, ядки и млечни продукти. Въпреки това родителите трябва да избират месо без много мазнини, храни от птиче месо и риба и да избягват или ограничават преработеното месо като колбаси, пържено месо и пържена риба. 
 
 1. Мазнини: Някои родители са загрижени за мазнините, защото считат, че те са нещо лошо. Мазнините обаче са важна част от всеки хранителен режим както за възрастни, така и за деца. Те са чудесен източник на енергия и помагат на тялото да разгражда други хранителни вещества като витамините А, D и К. Вместо да се притесняват от мазнините, родителите трябва да предлагат на децата си здравословни мазнини и да ограничат редовното хранене с високо съдържание на наситени мазнини. Някои добри източници на здравословни мазнини включват ядки и семена, зехтин и масло от авокадо, рибено масло и др.
 
 1. Въглехидрати: Въглехидратите са важна част от храненето на детето, макар че в последно време нисковъглехидратните диети набраха популярност. Въглехидратите са един от най-важните източници на енергия и са важни за възстановяването на тъканите и изграждането на тялото. За да насърчат здравословните хранителни навици, родителите трябва да гарантират, че децата им приемат здравословни въглехидрати под формата на фибри и пълнозърнести храни като пълнозърнест хляб и кафяв ориз. 
 
 1. Плодове и зеленчуци: Плодовете и зеленчуците са добри източници на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Тези основни хранителни вещества допринасят за защитата срещу болести и инфекции, поддържат имунната система, допринасят за доброто цялостно здраве, здравето на червата и осигуряват оптимален растеж и развитие. Децата трябва да бъдат насърчавани да приемат разнообразни плодове и зеленчуци заедно с другата храна, за да получават разнообразни хранителни вещества. 
 
Препоръчва се децата ежедневно да приемат около пет порции от около една шепа зеленчуци и плодове. Родителите обаче трябва да ограничат сока, особено преработения плодов сок, заради съдържащата се в него захар и други добавки. Вместо това могат да приготвят натурален домашен сок или да бъдат изобретателни, когато включват плодовете и зеленчуците в диетата на децата си. 
 
 1. Мляко и млечни продукти: Млякото и млечните продукти са готов източник на калций и витамин D. На родителите се препоръчва да наблягат на млечни продукти и мляко с ниско съдържание на мазнини за деца на възраст над две години. Децата под две години могат да приемат пълномаслено мляко, тъй като то е от съществено значение за техния растеж и развитие.
 
Съвети за насърчаване на добри хранителни навици
 • Не хранете насила децата и не ги прехранвайте.
 • Насърчавайте разнообразието и изпробвайте нови храни, за да получите разнообразни хранителни вещества и ползи за здравето.
 • Направете здравословното хранене забавно, като включите децата в целия процес – от избора до приготвянето на ястия. 
 • Не насърчавайте хранене пред телевизора или с телефон в ръка.
 • Направете здравословните опции леснодостъпни и не съхранявайте/ограничавайте нездравословните храни у дома
 • Включвайте плодове и зеленчуци към храната всеки ден.
 • Създайте здравословни навици за готвене и хранене. 

Потърсете ни в социалните мрежи