Как да насърчим детето да спортува

Споделете статията
12.11.2020 г. |
Спортните дейности несъмнено са много важен аспект от живота на всяко дете, тъй като играят значителна роля в подпомагането на здравословното развитие на децата както физически, така и емоционално. Децата, които спортуват активно, по-рядко страдат от високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет или дори стрес. 
 
Активното спортуване има и други ползи освен подобряване на физическото състояние на децата. То също влияе положително на емоционалното им състояние, тъй като повишава увереността и самочувствието им. 
 
За да поддържат здравословен начин на живот, децата трябва да се занимават с поне 60 минути физически дейности на ден. Това прави ситуацията по-сложна за родители с деца, които имат малък интерес към спорта или въобще нямат такъв. Много родители се оплакват, че децата им са неактивни и предпочитат да седят вкъщи по цял ден, отколкото да излязат навън и да играят със своите връстници. Ако вие имате същия проблем, ето какво можете да направите, за да накарате децата си да заобичат спорта.
 
  • Комуникацията е ключова, ако искате да стигнете до дъното на проблема. Говорете с детето си, за да разберете страховете му и причините му да не харесва спорта. Това може да се дължи на неприятен опит с лош съотборник или строг треньор или дори на страха да не го победят в нещо. Помогнете не детето си да преодолее тези страхове, като му обясните, че в загубата няма нищо страшно и че най-важното е участието.
 
  • Играйте заедно с детето си просто за удоволствие. Децата са по-склонни да се интересуват от спорт, ако имат родители, които спортуват с тях. Накарайте ги да възприемат спорта като забавление, а не като строго организирана дейност. Когато спортувате с детето си, е важно да не превръщате това в треньорска дейност, а в забавна игра, при която детето само да определя границите си.
 
 
  • Позволете му самичко да реши какъв спорт иска да практикува. Не го принуждавайте да обича конкретни спортове като футбол или баскетбол само защото вие ги обичате или смятате, че това е най-доброто за неготова може да го накара да намрази спорта, защото чувства, че му налагате мнението си.
 
  • Фокусирайте се повече върху усилията, а не върху резултата. Кажете му, че не победата на противниковия отбор е важна, а доброто прекарване и подобряване на физическото му състояние като цяло. Насърчавайте детето си и го научете да преодолява стреса от поражението, когато това се случи.
 
  • Насърчавайте децата да поканят своите приятели да играят любимия си спорт заедно. Играта с приятели в удобството на домашната обстановка може да помогне за възпитание на любовта на децата към спорта. Можете да се опитате да освободите колкото се може повече пространство у дома, за да могат да спортуват.
 
  • Позволете на детето да изпробва нови игри. Не поставяйте ограничения върху видовете спорт, които да изпробва. Оставете го да опита различни спортове и открийте кой от тях ще заобича най-много. Това ще го мотивира по-силно.
 
  • Покажете плюсовете на участието в спортни занимания. Заведете детето си на професионално спортно събитие и го оставете да гледа как играят професионалистите. Най-вероятно ще се заинтересува повече, тъй като ще се надява един ден да започне да практикува любимия си спорт професионално.
 
Важно е да не се опитвате да принуждавате детето си да спортува, тъй като в крайна сметка това ще доведе до неприятни емоции, които ще свързва със спорта. Много деца не искат да спортуват, защото не разбират какво е да се интересуват от спорт. Подхранвайте любовта към спорта, като им покажете колко приятно може да е изживяването. Не им показвайте само спорт по телевизията, а играйте с тях и им помагайте да победят страховете си.
 

Потърсете ни в социалните мрежи