Когато ви порази болест… Можете ли да различите грипа от настинката?

Споделете статията
19.2.2019 г. |

Пролетната ваканция определено е зад нас, а зимата бавно, но сигурно върви към своя край. Макар и да изглежда, че най-голямата опасност за вашето дете е отминала с настъпването на пролетта, това въобще не е вярно. Повишаващите се температури са благоприятни за грипните епидемии или настинки, които не са приятни за децата и техните родители. Какво трябва да направите и какво трябва да избягвате, когато е твърде късно да подсилите имунитета си и вирусите бавно „започват да се чувстват като у дома си“? Предлагаме ви някои добронамерени съвети, които ще ви помогнат да преборите болестта без усложнения.

Какво всъщност се случва в организма, когато настинете или се разболеете от грип? Макар и да не изглежда така, има съществена разлика между тези две заболявания. Така че е добра идея да се заемете с всяко едно, като използвате различни методи, за да ги излекувате колкото е възможно по-ефективно и безболезнено. Двете заболявания имат общ вирусен произход, така че можете да се разболеете от тях много лесно в училище или на работа. Но приликите между двете заболявания свършват до тук.

Симптомите ще ви подскажат

Настинката е неизразено, бавно развиващо се заболяване, което го прави още по-досадно – вие или вашето дете знае много добре какво може да очаква в рамките на няколко дни: възпалено и сърбящо гърло, непрекъснато течащ нос в комбинация със запушване и свързаните с това главоболие и възпалено гърло, а когато нещата наистина се влошат, дори може да имате леко повишена температура. Всички знаем, че тези симптоми, когато се комбинират, могат да бъдат много неприятни, но все още са като разходка в парка в сравнение с грипа. „Симптомите се появяват много по-бързо и по-интензивно, когато се разболеете от грип, а инкубационният период също е много по-кратък“,казва педиатърът д-р Таня Андреева. „Повишената температура може да бъде придружена от умора, която е с дългосрочен характер, а също така и значителна болка практически по цялото тяло. Също така симптомите са придружени от силна кашлица, но някои от обичайните симптоми на настинката липсват“, обяснява д-р Андреева за най-важните разлики.

Няма начин да се възстановите бързо от грипа само с малка почивка в леглото

Като цяло можем да кажем, че докато може само да подсмърчате по време на неприятната настинка и в общи линии да я изтърпите, грипът направо ще ви повали. Нито децата, нито вие ще можете да стъпите на крака в продължение на още две седмици. Макар и да се опитваме да се възстановим от заболяването възможно най-скоро и логично не искаме да сме болни твърде дълго, почивката в леглото е много важна при грипа по време на целия период на боледуване

„Обикновено грипът има по-интензивни симптоми и по-важното е, че е много по-сериозна заплаха за здравето ви, ако не се лекува правилно. Не трябва да ускорявате лечението и трябва да си дадете толкова време, колкото ви е нужно, за да се възстановите“, казва д-р Андреева. „Но е много важно за вас да посетите лекаря си, ако се появят усложнения и подозирате, че сте болни от грип“, добавя тя.

Макар и да изглежда банално при сравнение с грипа, не трябва да подценявате настинката. Никога не пренебрегвайте лечението и не изчаквайте просто да отмине – при това заболяване също така могат да се появят усложнения, които могат да утежнят нещата за вас и малчуганите ви. Например най-честото усложнение, свързано с настинките, е възпаление на средното ухо.
 

Грип или настинка?
  • Макар и двете заболявания да са вирусни, грипът се причинява главно само от два вида вируси. За разлика от настинката, тези вируси предизвикват висока температура от над 38 градуса, болка по цялото тяло на пациента и силна кашлица. Точно обратното – може изобщо да не страдате от течащ нос или възпалено гърло.

  • Може да се ваксинирате срещу грипа и ваксиналните щамове се променят всяка година в зависимост от това кои щамове на грипа се очакват. Но ако болестта ви порази, нито една ваксина няма да спре прогреса й.
  • Нито настинките, нито гриповете могат да се лекуват с антибиотици, така че не ги приемайте ненужно.

 

Как можете да помогнете в последния момент?

Трябва да се грижите за имунитета си непрекъснато, дори когато сте болни. Повишеният прием на витамини от плодове и зеленчуци е също толкова важен, колкото почивката и оставането в леглото, когато се грижите за имунната си система. Чаят от пресен джинджифил и билковите сиропи са популярни и ефективни лечения от поколения, но трябва да подчертаем, че децата не ги понасят много добре. Така че е добра идея да се опитате да дадете на вашите деца естествен имуностимулант, особено по време на първите критични дни – в аптеките може да намерите Марсианци ПРОимун АКУТ, които се препоръчват, когато имунната система на вашето дете е под повишен стрес. Децата ви едва ли ще ги откажат, защото имат приятен малинов вкус.

В същото време,  опитите за „запасяване“ с витамини е безполезно. Обикновено организмът не може да съхранява в излишък и ако приемете твърде много, той просто елиминира излишното количество. „Когато говорим за повишен прием на витамини, това означава малко по-завишен прием, отколкото когато сте здрави. Несъмнено е добра идея да следвате информацията за оптималните дневни дози и да не надвишавате ненужно препоръчителните количества“, завършва д-р Андреева.

Потърсете ни в социалните мрежи