Лимонадата - полезна или не за децата

Споделете статията
2.11.2020 г. |
Децата трябва винаги да приемат достатъчно течности, за да поддържат нормалното функциониране на организма си. Това е особено важно и по време на сезона на настинки, т.к. организмът се нуждае от течности, за да се пребори с патогените и възпалителните процеси.
 
За повечето деца обаче пиенето на точното количество вода на ден би било непосилно без допълнителния аромат на лимонада, тъй като те считат обикновената вода за твърде скучна и безвкусна. Лимонадата е напитка, приготвена с лимони и вода. Тя е доста популярна сред децата по целия свят, като изглежда, че повече от тях просто не могат да ѝ се наситят.
 
Когато не се прекалява с нея, лимонадата има различни ползи за здравето за децата. Помага им да поддържат нивото на течности в организма, което е от съществено значение, тъй като обезводняването може да има отрицателни ефекти върху здравословното състояние на децата. Намалява киселинността в организма, богата е на витамин С и помага при проблеми с храносмилането. Също така помага в борбата с настинките и повишава имунитета. 
 
Ако обаче децата приемат твърде много лимонада, особено изкуствена лимонада с добавена захар, това може да има отрицателно въздействие върху здравето им. Основният проблем с изкуствената лимонада е, че е много възможно детето да пие твърде много от нея, без да се засища. Тъй като изкуствената или преработената лимонада съдържа добавена захар, това означава, че детето ще приема повече захар, отколкото се нуждае организмът му.
 
По-долу може да откриете някои от отрицателните ефекти на преработената лимонада върху здравето на децата
 
  • От нея се трупат килограми: изкуствената или преработена лимонада съдържа добавена захар и тъй като захарта съдържа много калории, редовното пиене на изкуствена лимонада може да доведе до повишаване на теглото, като по този начин излага детето на риск от затлъстяване.
  • Риск от диабет: редовният прием на лимонада с добавена захар може да увеличи риска за детето ви от развиване на диабет, тъй като добавената захар ще повиши нивото му на инсулин.
  • Загуба на апетит: децата, които често пият лимонов сок, обикновено имат по-малък апетит за храна, тъй като добавената захар в лимоновия сок може да им създаде усещане за ситост дори когато не са приели достатъчно полезни хранителни вещества. Това може да повлияе на здравословния растеж на детето.
  • Риск от развитие на кариес: въпреки че приемането на вода с лимонов сок може да не е вредно за зъбите на детето ви, децата, които пият твърде много изкуствена лимонада, са склонни към образуване на кариес. Добавената захар в лимоновия сок може да има отрицателни странични ефекти върху зъбите им, които да доведат до кариеси.
 
Освен това прекаленото приемане на подсладен лимонов сок излага детето ви на риск от развитие на рак на панкреаса, тъй като добавената захар в лимоновия сок ще увеличи количеството инсулин, произвеждан от панкреаса.
 
След като вече сте наясно с отрицателните странични ефекти от приемането на твърде много лимонада, особено с добавена захар, вероятно разбирате, че е дълг на родителите да направят всичко възможно да помогнат на децата си да намалят дневния прием на подсладен сок. 
 
Въпреки че е възможно да ви е трудно да спрете напълно децата си да приемат подсладен сок или изкуствена лимонада, можете да намалите нивото на захар в сока, като го разреждате с вода. Можете също така да ги насърчите да пият колкото се може повече вода. Друга алтернатива би била да заместите изкуствената лимонада с естествен плодов сок.
 

Потърсете ни в социалните мрежи