МАСТНОРАЗТВОРИМИТЕ ВИТАМИНИ И ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

Споделете статията
19.2.2019 г. | Д-Р ТАНЯ АНДРЕЕВА
В детска възраст правилното хранене е от огромно значение, защото хранителните вещества не само задоволяват нуждата от енергия, а и трябва  адекватно да удовлетворят потребностите от градивни елементи, необходими за бързия растеж и правилното развитие. Затова баланса между въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали, съответстващи за възрастта на детето е много важен. И ако този баланс е нарушен или  някой от компонентите липсва, това бързо се проявява като – често боледуване, нервност, липса на концентрация, изоставане в растежа, забавяне в развитието.

Витамините имат незаменима роля в редица биохимични процеси в организма. Участват в усвояването на другите вещества, в деленето и възстановяването на клетките и тъканите. Всеки един витамин има своята важна роля и недостатъчния прием на един или група витамини, води до недостатъчно усвояване и на останалите.

Това е и причината много по-често да се наблюдава комбиниран дефицит на витамини.

Витамините се разделят на две големи групи – мастно и водноразтворими.

Тук ще разгледаме подробно мастноразтворимите витамини А, Е, К и Д. Важно е да знаем, че те не се разрушават при термичната обработка на храните, които ги съдържат.


Първият от групата е Витамин А - той участва в структурни процеси на кожата и във формирането на цветното зрението, необходим е за правилния растеж и развитие. Действа като мощен антиоксидант и участва в имунната защита на организма. Дефицитът на Витамин А се отразява на кожата, лигавиците, зрението, наблюдава се лесна уморяемост, намален апетит, изоставане в растежа. Най-чест е дефицитът на Витамин А при децата в предучилищна възраст. Под различни форми Витамин А се среща в продукти от животински и от растителен произход. Богати на Витамин А са черният дроб, морската риба, млякото и млечните продукти. Отличен източник са плодовете и зеленчуците с оранжев, червен или жълт цвят. Витамин А се открива в големи количества в тиквата, морковите, доматите, пъпешите, прасковите, цитрусите, спанака, магданоза.

Витамин Е - той е мощен антиоксидант, взима участие в изграждането на клетъчните мембрани, участва в обмяната на веществата и в мускулната сила. Дефицитът на Витамин Е при децата се свързва с анемии, вследствие на бързо разрушаване на червените кръвни клетки. Основен хранителен източник са растителните мазнини, особено нерафинираните, също зародишите на зърнените храни, пълнозърснестия хляб, ядките (при малките деца трябва да сме внимателни с ядките, фъстъците са силни алергени, а ако се предлагат цели, детето може да се задави с тях)

Витамин К – ролята му се определя от участието му в процесите на кръвосъсирването. Синтезира се в храносмилателната система от чревните бактерии. Дефицитът на Витамин К е относително рядък, проявява се с кървене и нарушения в кръвосъсирването, като се среща при новородени и при деца с чревни заболявания. Храни богати на Витамин К са спанака, броколите, пресния лук, варивата.

Витамин Д – слънчевият витамин. Изключително важен е приема му в кърмаческа възраст, още след 30тия ден, като профилактика на Витамин Д недоимъчен рахит. Отговорен е за правилния растеж на детските кости и зъби, като поддържа нормалните нива на калций в организма, участва в синтезата на хормони, действа като природен антидепресант. Не случайно в страните с по-малко слънцегреене хората страдат по-често от депресии. Все повече последните години се изследва ролята на вид Д в имунните процеси на организма и недостига му се свързва с често боледуване и по-висока предразположеност към инфекциозни заболявания. Дефицитът на Витамин Д води до нарушено усвояване на калций, и нарушения в зъбния и костния строеж.

Национално проучване от 2012г показва, че 76% от българите имат недостиг на Витамин Д, поради неправилен режим на хранене, намалено излагане на слънце и дългия престой на закрито. Голяма част от децата прекарват светлата част на деня в детската градина или училище, където престоя им навън е силно ограничен. Особено застрашени от недостиг на Витамин Д са недоносените деца, бързо растящите кърмачета, особено родените в есенно-зимния период, често боледуващите деца и децата с хронични заболявания. За щастие, поради профилактиката в кърмаческа възраст тежките форми на Витамин Д недоимъчен рахит са малко, но дефицитът на Витамин Д при деца между 1 и 3 годишна възраст често се наблюдава. 
Витамин Д се среща в 2 форми - Д2, и Д3. Витамин Д2 се съдържа се в малки количества в майчината кърма, в мазните риби, яйчения жълтък, маслото, млечните продукти. Витамини Вит Д3 се образува в кожата под въздействието на UV лъчите. При 20 минутно излагане на откритите части на тялото на слънце се синтезира нужния ни Витамин Д. Но в есенно-зимния период, е трудно да се осигурят дори тези 20 минути слънце.

Наред с доброто възпитание и образование, основна задача на нас родителите е да осигурим на децата здравословно и разнообразно хранене, основа за добър растеж и развитие. Да им помогнем да изградят правилни хранителни навици, които остават за цял живот. Но разбира се, има безкрайно много примери, как въпреки желанието на родителите, децата отказват да консумират определени или дори всички, полезни за тях храни.

Според редица проучвания свързани с храненето на децата в България, според препоръките на СЗО и УНИЦЕФ се наблюдават следните проблеми:
• Ниска консумация на риба;
• Недостатъчен прием на зеленчуци и плодове (особено на сурови)
• Завишен прием на въглехидрати
• Ниска консумация на пълнозърнести продукти
Това са и причините много от децата да имат нужда от допълнителен прием на витамини и минерали. Дефицит на витамини се наблюдава най-често сред децата с капризен апетит, тези които отказват да приемат пресни плодове и зеленчуци или ги ядат в ограничени количества, децата със слаба физическа активност и тези страдащи от хронични заболявания. В периода на адаптация на детето към детско заведение (ясла, детска градина), поради стреса от смяната на семейната среда и храната, с която са свикнали, децата също страдат от комбиниран недостиг на витамини.  Препоръчително е във всички тези случай да се дават мултивитамини, за да се избегнат проявите на хиповитаминоза.

Когато избирате мултивитамини, те трябва да са без изкуствени оцветители и консерванти, аспартам, алергени, да имат балансиран състав от витамини и минерали, които да задоволят дневните нужди. И не на последно място, да са удобни за прием в различните възрастови групи и да харесват на децата.

Серията Марсианци Имуноактив, отговаря на всички тези критерии, съдържа богат комплекс от всички необходими витамини и минерали, които са от изключително значение за нормалното физиологично израстване и здравословно развитие на организма. Имат много приятен плодов вкус и се приемат с удоволствие от децата. 

Потърсете ни в социалните мрежи