Не подарявайте само играчки като коледни подаръци. Погрижете се за имунитета на децата с Мултивитамини от Марсианци

Споделете статията
20.12.2018 г. |

Здравето е най-важното нещо в живота ни, макар и да не го осъзнаваме често. Можете да предотвратите много усложнения по време на развитието на децата, благодарение на здравословен и балансиран хранителен режим, което е от съществено значение за здравословното развитие на децата. Вашите малчугани ще ви бъдат много благодарни на по-късна възраст за това, че сте ги насочили към правилните хранителни практики, въпреки първоначалното им недоволство. Разберете как да подходите с децата си „по безболезнен начин“…

Храна и психология

Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, е, че децата се учат, като просто копират това, което виждат в заобикалящата ги среда, която е създадена главно от вас. Когато децата виждат, че ядете зеленчуци или че дори им се наслаждавате, вероятно и те ще искат. Този лесен трик може да се използва от ранна детска възраст, което е идеалното време, за да започне да се учи на здравословни хранителни навици.

На по-късна възраст ще сработи друг интересен трик – оставете децата да изберат от две ястия. Възможността за избор събужда чувство на отговорност, така че те избират по-малкото зло за себе си. В противен случай, ако ги принуждавате да изядат една конкретна храна, която вашето дете отказва, вие подпомагате антипатията, която може да се превърне в доживотно отвращение.

Педиатърът д-р Таня Андреева описва и много честа грешка: „Докато не изядеш храната в чинията, няма да ходиш никъде. За съжаление много деца в чешките семейства все още чуват това изречение. Натискът върху децата да изядат вечерята си е огромна безсмислица, която семействата продължават да извършват по навик от поколения. Ако принуждавате непрекъснато децата си да изяждат храната си, вие отучвате способността им да разпознават кога са се нахранили. В дългосрочен план това може да доведе до преяждане или определени хранителни разстройства, включително затлъстяване. Подобни последствия може да има, като се използва храна, особено лакомства, за награда.“

По-малкото понякога е повече

„Всичко в умерени количества“ е правило, приложимо не само в живота – то може да работи много добре дори в чинията. Малко сладки или картофен чипс от време на време няма да навредят на никого по никакъв начин. Ако забраните строго на вашето дете да не яде нездравословни закуски, вие ще създадете „забранен плод“, към който вашето дете ще бъде привлечено. В момент, в който нямате контрол върху храненето, детето ще започне да се черпи с тези лакомства, без да се контролира. Една от възможностите е да сготвите за обяд това, което децата наистина искат, и да им предоставите по-здравословни алтернативи за останалата част от деня.
 

Млечните продукти са необходимост за развитието на здравите деца. За деца препоръчваме особено естествено маслените млечни продукти без допълнителни подсладители.
Приготвяйте у дома кисели млека с различни вкусове: с мед или плодове, за да се уверите, че децата не приемат нежелани и излишни изкуствени съставки.
Пълнозърнестите продукти обикновено са по-здравословни особено за по-големи деца и възрастни. От друга страна хлебните изделия или хлябът от бяло брашно са по-добри за по-малки деца. Детският организъм не може да преработи добре пълнозърнестите продукти. Също така можете да добавите зърнени закуски като овесена каша.
 

Но правилото важи и за количеството изядена храна. Не само преяждането, но и ситост като цяло не е идеална за организма. Усещането за ситост идва със закъснение.

Редовният прием на храна е важен и за възрастните, но е решаващ за децата. Разберете дали вашите малчугани се хранят на всеки три или четири часа.

Пресните плодове съдържат редица вещества, които са напълно необходими за развитието. За съжаление зеленчуците са една от храните, които децата отказват най-често да ядат. Ако не са по вкуса на вашите деца, опитайте се да ги нарежете на малки парченца и ги поднесете потопени в кисело мляко или хумус. „Ако детето свикне, че просто не обича зеленчуци, може да развие антипатия при консумиране на зеленчуци дори когато е възрастно. Въпреки че децата ще се научат да ядат зеленчуци на по-късен етап, защото ще разберат, че зеленчуците са здравословни, никога няма да намерят правилния път към зеленчуците“, завършва Андреева.

Най-добре е да включите децата в целия процес на здравословното хранене. Може например да подарите на децата Марсианци Имунактив с играчка като коледен подарък и да ги научите на редовни навици и грижа за тяхното здраве.

Потърсете ни в социалните мрежи