Упражненията са полезни за здравето! Как и кога трябва да запознаете вашите деца с упражненията?

Споделете статията
14.3.2019 г. |

Изглежда, че грипната епидемия премина за тази година, което несъмнено е страхотна новина за децата и техните родители, защото сега нищо не им пречи да излязат навън, за да се радват на пролетта и дейностите, които предлагат първите наистина топли дни. Вероятно планирате да карате ски за последен път за тази година или може би вече сменяте зимните обувки с обувките за тенис. Кои дейности са подходящи за деца и как те могат да помогнат за здравето и подсилването на имунитета? Различните форми на активност са подходящи за различните възрастови групи, а ние ви предлагаме съвети за това с кои дейности вие и вашите деца можете да се заемете, без да се страхувате.

„Откъде децата получават цялата си енергия?“ е въпрос, който вероятно сме си задавали понякога. Те просто отказват да стоят мирни, продължават да тичат наоколо като енергичното зайче и любимият им предмет в училище е физическо възпитание – може да си спомните, че сте били същите на тази възраст. Така че е добра идея да използвате изобилието от енергия, която имат вашите малчугани, за упражнения, които ще помогнат по някакъв начин на здравето им, а и ще им осигурят забавление. Но трябва да разберете, че това, което е подходящо за дете на предучилищна възраст, не се отнася за ученик в трети клас.

Различните видове физическа активност са добро начало

Но кога е добра идея да започнете да спортувате с вашето дете? На каква възраст трябва да е вашето дете, за да има полза от упражненията? Отговорите на тези въпроси не са чак толкова очевидни, най-малкото защото всяко дете напредва по различен начин от аспекта на развитието на двигателните функции. Но като цяло можем да кажем, че колкото по-скоро научите детето си да се радва на естественото движение, толкова по-положителна ще бъде връзката на вашето дете с упражненията, когато порасне, когато упражненията ще са необходими като част от здравословния начин на живот. „Спорт може да не е най-точният термин, особено когато говорим за тригодишни деца. Но започването на различни физически предмети на тази възраст изглежда идеално дори само като допълнение към упражненията, които вашето дете практикува в предучилищната подготовка, които сами по себе си може да не са достатъчни“, обяснява педиатър д-р Ян Боженски.

Когато избирате подходящ предмет за предучилищна възраст, трябва да запомните, че е много трудно да ги накараме да седят мирно за известно време или да извършват повтарящи се действия – бързо се отегчават. „Между три и шестгодишна възраст е добра идея да се фокусираме само върху тичането насам-натам. Бързото движение, тренирането на реакциите, редуването на различни дейности и състезанията ще бъдат много забавни за децата на тази възраст и тези дейности може да се използват за изхабяване на тяхната енергия“, добавя Боженски.

Досущ като с храната, децата ще се стремят да се съревновават с възрастните в спортовете и това означава да се съревновават с вас. Но трябва да бъдете внимателни и да не формирате прекалено големи очаквания. Поставянето на цел да трансформирате вашето четиригодишно дете в топ спортист не е идеалният начин да установите добра връзка с редовните упражнения.

Не разчитайте само на физическото възпитание в училище

Когато детето ви е в предучилище, трябва просто да го запознаете със спорта, но когато започне да учи в основно училище, е добра идея да го насочите към спорт, който ще го оформи по някакъв начин и ще съпътства детството му. При избирането на подходящ предмет, като например футбол, атлетика или гимнастика, не забравяйте, че все пак динамичното движение е важно за по-малките деца. Също така е добра идея да се започне със заякване на мускулите чрез упражнения със собствено тегло.

„Концепцията за здравословен начин на живот може да изглежда досадна, но редовните упражнения са неразделна част от тази концепция. Ако детето ви е активно в спорт, който изисква повече физически усилия, трябва да запомните, че трябва да му осигурите достатъчно енергия и витамини, най-добре с добавяне на подходящи хранителни добавки“, обяснява д-р Боженски. Например Марсианци ПРОимун ще помогне за набавянето на някои минерали и витамини, а също така този продукт има различни варианти за всяка възрастова категория и текущите нужди за развитие на вашето дете.

Тъй като детето ви расте, трябва да сте наясно колко спортува. Макар и по-големите деца да намират за по-привлекателно да си стоят вкъщи пред телевизора или игралната конзола, този начин на живот несъмнено не допринася за здраво тяло. Двата часа физическо възпитание, които има вашето дете в училище, е абсолютният минимум и те трябва да бъдат допълнени. Воденето на семейството на екскурзии за практикуване на спортове или записването на детето в спортен клуб със сигурност ще бъде в полза за имунитета на детето ви. Макар упражненията и постоянството да са от съществено значение за здравословното развитие на вашето дете, също така трябва да запомните, че ненужното претоварване на детето ви ще доведе до повече вреди, отколкото ползи. Запомнете – упражненията трябва да са забавни за вашето дете и приятен начин да прекарате свободното си време.

Потърсете ни в социалните мрежи