След ваканцията - как да подготвим детския имунитет

Споделете статията
19.2.2019 г. | Д-Р ТАНЯ АНДРЕЕВА

Когато детето започне да посещава детски заведения – ясла или детска градина, родителите имат редица притеснения. Едно от тях, не без основание, е честото боледуване. Редица проучвания показват, че децата, посещаващи детски колективи боледуват средно 7-8 пъти годишно, сравнено с тези отглеждани у дома, които се разболяват между 2 и 5 пъти годишно. Първите години в училище децата също боледуват често. Тези факти имат своето обяснение. Извеждането от домашната среда и раздялата с родителите са съпроводени с емоционален стрес, подтискащ все още незрялата имунна система.

Адаптацията към храна, различна от домашната е причина за чест недостиг на витамини, при който вероятността за инфекции нараства. И най-вече основният фактор е неизбежният контакт с инфекциозни причинители, с които повечето от децата се срещат за първи път. Големият брой деца, близкият контакт между тях и затворените помещения допълнително улесняват разпространението им. Най-чести са инфекциите през първата година, с времето и съзряването на имунната система, децата започват да боледуват значително по-рядко. Детската градина е един преходен период на адаптация на имунната система, но е и изключително важен етап от психо-емоционалното съзряване на децата, за усъвършенстване на механизмите на общуване и социализация с връстниците си, който въпреки страховете на родителите, не бива да се пропуска.

Какво разбираме под „често боледуване“?

 „Честото боледуване“ е субективна преценка, според някои родители 2-3 инфекции годишно е често боледуване. Ако детето няма нарушение в някои от механизмите на имунната защита е нормално, посещавайки детско заведение да боледува 6-7 пъти годишно.  Като често боледуващи определяме децата с повече от 7-10 инфекции и повече от 2 тежко протичащи пневмонии годишно.

Има редица фактори, от които зависи честотата на боледуване. Изключително място заема рационалното храненето, физическата активност, закаляването. Дългият престой на закрито, слабата физическа активност, богата на въглехидрати и бедна на плодове, зеленчуци и протеини диета са основна предпоставка за лош отговор на имунната система, а от там и често боледуване. Въпреки относително ниската им честота, не бива да се пропускат и състоянията на вродените имунни дефицитни.

През есенно-зимния период и особено по време на грипни епидемии препоръчвам да се избягват помещения, където се струпват много хора, молове, големи магазини, детски парти центрове. Циркулацията на въздуха посредством големите климатични инсталации в тези помещения е предпоставка за разпространението на дихателни инфекции.

Пълноценното, богато на плодове и зеленчуци хранене, достатъчният прием на протеини, необходими за синтеза на имуноглобулити от имунната система, закаляването, спортът, подобряват цялостната защита на организма. Децата трябва да прекарват възможно най-много време на открито, дори и в есенно-зимния сезон.

Как да „подготвим“ детския имунитет за рисковите периоди?

За да подобрим устойчивостта на имунната система, е добре да започнем подготовката на детския имунитет две седмици преди тръгването на ясла, детска градина или училище, с имуностимулант. Избирайте природни имуностимуланти, доказан ефект има черният бъз, шипката, бета глюканите, вит С.

Бета глюканите са добре проучени през последните 20 години. Повишават защитата на организма срещу вируси, бактерии и гъбички, имат доказано терапевтичено и превантивно действие при деца с повтарящи се дихателни инфекци. Подпомагат общия и локалния имунитет. Шипката наречена още "царица на билките" има антиоксидантен, противовъзпалителен, имуностимулиращ ефект. Шипката съдържа витамин С в големи количества - 10 пъти повече от лимоните. Витамин С повишава устойчивостта на организма и намалява продължителността на инфекциите. Черният бъз нарушава способността на вирусите да се прикрепват към клетките и да се размножават. Има имуностимулираща активност, антиоксидантен и антивирусен ефект. Доказано е при клинични проучвания, че намалява продължителността на симптомите при грип и настинка с 4 дни.

Комбинацията от тези четири природни и доказали ефекта си през годините  природни съставки е в състава на новия продукт на Марсианци - ПРОимун Щит. Сиропчето е изцяло с натурален състав, без оцветители, консерванти, алерени и аспартам. Балансираният му състав и плодов вкус, без добавена захар и изкуствени подсладители го правят напълно подходящ е и за най-малките. Препоръчва се от 1 годишна възраст и е чудесен избор за тръгващите на ясла деца. Започва се 2 седмици преди и 2 седмици след като детето тръгне на ясла, градина или училище – след което в поддържаща доза за 6-8 седмици.

Марсианци - ПРОимун Щит подпомага незрелия детски имунитет, за да могат децата ни да не боледуват толкова често и да имат време и енергия за весели игри навън.
 

Марсианци - ПРОимун Щит – за по-силен детски имунитет!

Corporate-Websitesproducts_325x360px_Marsianci7.pngМАРСИАНЦИ ПРОимун ЩИТ
За активна имунна система!

  • Екстракт от плод от черен бъз
  • Екстракт от плод от шипка
  • Витамин C
  • За деца на възраст над 1 година
  • Бета глюкани

Купи сега

Потърсете ни в социалните мрежи