Сънливо дете - да се тревожа ли?

Споделете статията
18.11.2020 г. |
Не е необичайно за децата да спят продължително. Всъщност децата се нуждаят от качествен сън, за да се развиват физически и умствено. Повечето родители в един или друг момент се оплакват, че детето им спи твърде много. В повечето случаи няма причина за безпокойство. Това обаче може да е признак за скрито заболяване. Затова кога като родители може да считате, че прекалено многото сън на детето се превръща в проблем? Четете нататък, за да разберете. 
 
Кога да се тревожите, че детето ви спи прекалено много 
Имате причина за тревога, ако детето е винаги уморено, макар че получава достатъчно сън. Това обикновено е признак за скрито заболяване и се препоръчва да потърсите помощ от здравен специалист. 
 
Продължителната умора обикновено е признак на алергии, настинка, инфекции на синусите или гърлото, астма или други тежки заболявания като диабет, бъбречни заболявания, лошо хранене и рак. 
 
В идеалния случай детето се нуждае от 10 – 12 часа сън, включително времето за дрямка. Ако детето ви спи в този период от време, тогава няма причина за тревога. 
 
Стресът, физическите дейности и честото събуждане през нощта обаче също могат да накарат детето да спи повече. Това не би трябвало да е проблем, освен ако не се превърне в редовно поведение. Преди да направите заключение, че има проблем, се уверете, че детето се наспива достатъчно и не е просто мързеливо.
 
Как сънят влияе върху развитието и здравето на вашето дете
Всяко същество се нуждае от сън, за да оцелее. За децата подходящото количество сън всеки ден е незаменима част от здравословния начин на живот. Сънят позволява на тялото да си почине след натоварен ден. Той оказва пряко въздействие върху психическото и физическото развитие на детето. Децата, които получават необходимото количество сън всеки ден, внимават по-добре, учат се по-добре и имат по-добро поведение. 
 
От друга страна, децата, които не се наспиват добре всеки ден, са изложени на риск от високо кръвно налягане, депресия или затлъстяване. Освен това липсата на сън може да доведе до разсеяност, повишен стрес, проблеми с ученето, тревожност и депресия.
 
Сънят е важен за здравето на мозъка на детето. Когато детето не получава достатъчно сън, някои когнитивни аспекти на мозъка може да не функционират правилно. Сънят също така засяга способността на детето да се учи. Може да има негативен ефект върху представянето му в училище. Децата, които не се наспиват добре или спят прекалено много, най-вероятно имат проблеми с концентрацията в училище. Това е така, защото недоспалият или сънлив мозък трудно се фокусира върху настоящата задача.
 
Децата, лишени от сън, често се представят зле в училище поради липса на концентрация. Забравят, лесно се разсейват и не внимават много в училище. Работят по-бавно, тъй като едва помнят какво е казал учителят или какво са прочели току що. Мозъкът им често изпада в сънно състояние и децата задрямват в час.
 
Това засяга и поведението на детето. Недостатъчното количество сън може да накара детето да изпитва анормални промени в настроението както у дома, така и в училище. Децата, лишени от сън, могат да станат затворени в себе си и да не желаят да участват в групови дейности. Те стават силно емоционални и при тях може да се отприщи емоционален изблик и по най-малката причина. Те също така не са в състояние да следват указания правилно и стават несръчни.
 
Недостигът на качествен сън също така може да направи детето по-импулсивно и непослушно. Децата, лишени от сън, често са виновници за лоши постъпки в училище и у дома. Те просто не взимат добри решения, тъй като в повечето случаи действат, преди да мислят.
 
Сънят засяга имунната система на детето, като намалява броя на клетките, които помагат в борбата с инфекциите. Това прави детето по-уязвимо към различни заболявания. При деца, които не се наспиват добре или спят твърде много, има по-висок риск от затлъстяване в сравнение с деца, които получават правилното количество сън.
 
Правилното количество сън, от което се нуждае детето, зависи от възрастта на детето. Американската академия по педиатрия препоръчва:
  • 12 до 16 часа за бебета на възраст под 1 година;
  • 11 до 14 часа за деца на възраст от 1 до 2 години;
  • 10 до 13 часа за деца на възраст от 3 до 5 години;
  • 9 до 12 часа за деца на възраст от 6 до 12 години;
  • 8 до 10 часа за тийнейджъри (на възраст от 13 до 18 години).
 
Заключение
Като родител трябва да осигурите баланс в навиците за спане на детето си. Липсата на достатъчно сън или прекалено многото сън могат да бъдат вредни за здравето и развитието на детето. Създаването на график за сън може да помогне за следене на моделите на сън. Така ще установите дали има проблем. Ако забележите, че детето спи твърде много, без да има основателни причини, или се изморява, въпреки че е спало достатъчно, може да посетите лекар, за да потърсите професионална помощ.

Потърсете ни в социалните мрежи