ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ-ВОДНОРАЗТВОРИМИТЕ ВИТАМИНИ

Споделете статията
19.2.2019 г. | Д-Р ТАНЯ АНДРЕЕВА

Витамините са група, химически различни, но незаменими за жизнените процеси в организма съединения. Първият витамин, В1 е изолиран преди близо 100 години от кафявия ориз. Още тогава е установено, че има жизнено важни (Vital) функции, а от там идва и  названието им - витамини.

Има две големи групи витамини – водно и мастно разтворими.

Водно разтворими са витамин С, и всички витамини от група В.

С изключение на витамин B6 и B12, водноразтворимите витамини лесно се отделят чрез урината, без да се складират в организма, което показва, нуждата от честия им прием под различни форми. Голяма част от съдържащите се в храната водноразтворими витамини се разрушават при термична обработка.

Витамин С

най-популярният  витамин, за който всички знаем, че повишава устойчивостта на организма към инфекции и намалява продължителността на инфекциозните заболявания. Той обаче има главна роля и в редица други процеси. Участва в синтезата на колагенът, който е важен за здравината на костите, еластичността на кръвоносните съдове и заздравяването на раните. Влияе върху усвояването и на други витамини. Участва в резорбцията и транспорта на желязо и е силен антиоксидант.

Дори и лек недостиг на витамин С се проявява с трудно зарастване на рани, склонност към кръвоизливи, лесна уморяемост, отпадналост, раздразнителност, намалена устойчивост на организма към инфекции, обща слабост. У нас вече не се среща заболяването Скорбут – израз на тежък дефицит на Витамин С, но лек и умерен дефицит се наблюдава често. Витамин С лесно се разрушава при висока температура, от кислорода на въздуха, от слънчевата светлина и неправилното съхранение на продуктите. Поради замърсяването на околната среда, обработването на плодовете и зеленчуците, за да се повиши тяхната трайност, поради продължителното им съхранение в хладилни помещения и на открито, значително намалява тяхното съдържание на витамин С. При съхранението дори само за няколко часа на прясно изцедените сокове и смутита, съдържанието на Витамин С намалява драстично, поради окисление. Всичко това, заедно с недостатъчен прием, при много от децата на пресни плодове и зеленчуци, води до дефицит на Витамин С.

Най-богати на Витамин С са шипките, чушките, касиса, ягодите, кивито. Високо е съдържанието му и в магданоза, зелето, спанака, цитрусовите плодове. Кърмата съдържа необходимия за бебетата, витамин С.

Витамините от група В

активно участват като активатори на редица биохимични процеси, необходими са за усвояването на белтъци, мазнини и въглехидрати, витамини в организма и трансформирането на храната в енергия. Участват в образуването на кръвните клетки, предаването на нервните импулси, клетъчното делене. В много процеси работят съвместно, но всеки един от тях има свои специфични ползи за организма.

Витамини В1, В2, В3, В7 участват в различни аспекти в усвояването на веществата и производство на енергия; витамин В6 е от съществено значение за белтъчния метаболизъм; витамин В9 и В12 са изключително нужни за синтезата на ДНК и деленето на клетките. Допълнителния прием на фолиевата киселина Вит В9, преди и по време на бременност предпазва бебето от дефекти на невралната тръба, спомага за нарастването на матката и развитието на плацентата. Заедно с В12 са от незаменима роля в синтез на хемоглобин и еритроцити. Все повече проучвания се правят по отношение на участието на В12 в изграждането и поддържането на обвивки на нервните клетки, както и участието му в предаването на нервния импулс, което определя значителната му роля в нормалното функциониране на нервната система.

Дефицитите обикновено се срещат заедно и се проявяват неспецифично – често с обща слабост, уморяемост, намалена устойчивост към инфекции.

Дефицитите на фолиева киселина и на витамин В12 водят до нарушения в образуването на червените кръвни клетки и до мегалобластна анемия; може да предизвикат нарушения предаването на  нервния импулс и изоставане в нервно-психическо развитие при малките деца.

В голяма степен витамините от група В се разрушават от светлина, и продължително съхранение на продуктите, дори и в хладилник.

Повечето витамини от В-комплекс не се складират в тялото, което налага редовния им прием чрез храната или под формата на добавка.

Витамините от група В се срещат в различни храни, но най-богати на тях са черният дроб, различни видове риба и морски дарове, червеното месо, млякото и млечни продукти, яйцата. Витамин В12 не се съдържа в растителните продукти, затова за децата е важен приемът на продукти от животински произход, които да осигурят достатъчно количество от така ценния за развиващата се нервна система В12.

Богати на витамини от група В, с изключение на Витамин В12, са пълнозърнестите брашна и по-точно обвивката на зърнените култури, затова е и препоръчително да се консумира  пълнозърнест, вместо бял хляб. Витамин В има също и  в чията, житните кълнове, листни зеленчуци като спанак, лапад, салати, цвеклото.

За да осигурим необходимите водноразтворими витамини децата във всяка възраст трябва да консумират определен грамаж от разнообразни пресни зеленчуци и плодове, на 1г около 150гр, на 2г около 200гр, а на 6г – около половин килограм дневно.

За да сме сигурни, че децата ни получават нужните витамини и минерали е добре да спазваме няколко прости правила:

• Предлагайте на децата зеленчуци или плодове по няколко пъти дневно, по възможност при всяко хранене, като осигурите достатъчно разнообразие.
• Избирайте пресни и свежи зеленчуци и плодове според сезона, не купувайте повехнали салати и спанак.
• Приготвяйте зеленчуковата, плодовата салата и смутитата непосредствено преди консумация
• Предлагайте пресни плодове, вместо сладкиши, като подкрепителна закуска, като десерт, във вид на плодови салати, цветенца, плодови шишчета, използвайте въображението си и ги приготвяйте заедно с децата.
• Предлагайте като напитка домашно приготвено смути от плодове и/или зеленчуци вместо промишлено произведен сок или плодов фреш. Плодовите и зеленчуковите сокове (натурални сокове, фрешове) не заместват целите плодове и зеленчуци, тъй като са лишени от важните за здравето влакнини.
• Използвайте по-краткотрайни, щадящи кулинарни технологии при приготвяне на зеленчуковите ястия, които съхраняват полезните вещества (варене на пара, варене, задушаване, печене на умерена температура).
• Осигурете всекидневен прием на месо, млечни продукти, яйца, а поне веднъж в седмицата риба и морски дарове.
• Предлагайте на децата по-често пълнозърнест хляб, пълнозърнести макаронени изделия, пълнозърнест ориз, варено жито, лимец или царевица, овесени ядки, елда, просо или техните алтернативи от семена.
Правилното хранене в детска възраст изисква правилни хранителни навици на цялото семейство. Бъдете положителен пример за своето дете, приготвяйте храната заедно, състезавайте се кой ще изяде повече плодови звездички или първи ще си изпие смутито или изяде салатата.

Често се случва, въпреки цялото ни старание като родители, децата да не харесват много от полезните за тях храни. А има и деца с особено капризен апетит, които се хранят много оскъдно. В зимния период избора от пресни плодове и зеленчуци е доста ограничен, а когато децата боледуват те неизбежно имат нужда от допълнителен прием на витамини и минерали. При тези случай е подходящо да дадем като добавка комбинирани витамини, като важно допълнение към ежедневния хранителен режим.

Витамини Марсианци съдържат целият необходим спектър от витамини и минерали в оптимална дозировка, нямат консерванти, изкуствени оцветители и алергени. А различните варианти – под формата на сироп, смучещи таблетки или желирани марсианчета с добавка на бета глюкан, инулин, ехинацея, черен бъз, осигуряват възможност за избор на най-подходящата комбинация спрямо възрастта, вкуса и състоянието на детето.

Потърсете ни в социалните мрежи