Затлъстяване и имунитет

Споделете статията
27.10.2020 г. |

Детското затлъстяване е основен здравен проблем през 21-ви век. Около 200 милиона деца по целия свят в училищна възраст са с наднормено тегло или затлъстяване. Децата със затлъстяване тежат повече, отколкото е препоръчително за възрастта им. Това води до повишена опасност от развитие на здравословни проблеми, като например диабет тип 2, високо кръвно налягане, астма, ранни сърдечни заболявания, проблеми с костите/ставите, мастни чернодробни заболявания и нарушения на съня. 

 

Децата с наднормено тегло също се борят с тревожност и депресия, както и със социални проблеми като тормоз и лично заклеймяване. Проучванията показват, че децата със затлъстяване често имат затруднения с дишането, докато спят. Дишането им многократно спира и започва – състояние, известно като „сънна апнея“. Децата със затлъстяване също са по-склонни към развитие на проблеми с костите, тъй като те са по-чупливи от тези на децата с нормално тегло.

 

Има различни причини, поради които децата затлъстяват. Най-често срещаните включват нездравословни хранителни навици (приемането на храна и напитки, които имат твърде много калории и твърде малко полезни хранителни вещества), недостатъчно физическа дейност и генетични фактори. 

Как затлъстяването влияе върху имунната система на децата

Една от причините детското затлъстяване да се счита за толкова сериозен здравословен проблем е, че може да отслаби имунната система и да намали способността на организма да се бори с болести и инфекции. 

 

Здравословната диета, богата на фибри, антиоксиданти и протеини, ще спомогне за засилване на имунната системата друга страна, приемането на храна, съдържаща твърде много калории, захар и мазнини, може да отслаби имунната система. Слабата имунна система води до повишена уязвимост към различни заболявания. Това също може да доведе до намаляване на реакцията към ваксини, което прави инфекциите по-тежки.

 

Децата, които имат навика да прекаляват със сладкиши, подсладени напитки, захарни изделия, сладоледи и мазни меса, са склонни към различни инфекции и заболявания. Това е така, защото излишната захар в тези храни ги прави по-склонни към наддаване на тегло и затлъстяване, като по този начин намалява способността на имунната система да се бори с болестите. 

 

Освен това децата със затлъстяване често имат понижен прием на протеини, тъй като повечето от храните, които поглъщат, са богати на въглехидрати и мазнини. Това ги прави склонни към състояние на протеинно-енергийно недохранване (ПЕН), което също може да има значителни отрицателни ефекти върху имунната им система.

 

Децата, които приемат много захари и са физически неактивни, също са склонни към затлъстяване в детска възраст. Това е така, защото липсата на упражнения увеличава наддаването на тегло при децата, тъй като те не изгарят толкова калории, колкото биха изгаряли, ако спортуваха.

 

За да предотвратите затлъстяването на децата, се уверете, че се хранят здравословно. Намалете броя на сладките храни и напитки и им давайте домашно приготвени плодови напитки вместо подсладени лимонади или други плодови сокове. 

 

Ако е възможно, избягвайте да ядете навън и насърчавайте да се храните заедно като семейство. Давайте на децата си порцията храна, която е подходяща за тяхната възраст, без да ги прехранвате. Добре е да насърчавате децата си да участват във физически дейности, за да избегнат затлъстяване. Вместо просто да седят у дома и да гледат телевизия по цял ден, посъветвайте ги да играят с приятелите си и да се включат в други дейности, които могат да ги поддържат в добра физическа форма и добро здраве.

ГОТОВИ ЛИ СТЕ ЗА УЧИЛИЩЕ?

Потърсете ни в социалните мрежи