Здравословни навици на сън

Споделете статията
23.11.2020 г. |
Сънят е от съществено значение както за децата, така и за възрастните. Той влияние директно върху настроението, енергията, фокуса, паметта и поведението. Децата, които не се наспиват достатъчно или спят недобре, обикновено се справят трудно в училище, имат проблеми с паметта и ниски нива на енергия. 
 
Като покровители на децата родителите носят отговорност да ги научат на здравословни навици на сън. Ранното заучаване на децата им помага да поддържат здравословен начин на живот и да правят по-добри избори като възрастни, когато става въпрос за съня. Ето как да окуражите здравословни навици на сън при децата. 
 
  1. Установете режим на сън: ако са оставени на себе си, повечето малки деца ще изберат да гледат телевизия или да играят с играчките си до късно през нощта, отколкото да спят. Отдаването на тези дейности може да повлияе на количеството и качеството на съня, който получават, а това може да се отрази негативно на здравето им. За да осигурят достатъчно сън на децата, родителите трябва да установят определен режим на сън.
 
Режимът на сън може да варира в зависимост от възрастта на детето. Бебетата и малките деца може да не се нуждаят от строг режим, тъй като спят както през деня, така и през нощта и могат да спят по всяко време. С порастването родителите могат да въведат време за лягане и ставане, за да осигурят достатъчно сън на децата. Също така ще ви помогне, ако дадете на децата време за успокояване или друга дейност преди лягане, която ги кара да се чувстват сънливи и да им помогне да заспиват по-бързо.
 
  1. Направете спалнята на децата удобна за сън: мястото, където децата спят, е от значение, ако искате да насърчите здравословен и качествен сън. Като направите спалнята им удобна и свободна от разсейващи фактори, можете да им помогнете да заспят по-бързо. 
 
Гледайте стаята да е слабоосветена и прохладна със спокойни цветове и леглото да не е прекалено претъпкано. Също така ще помогне, ако научите децата да използват леглото само за сън. По този начин, след като веднъж са на леглото, ще знаят, че е време за сън.
 
  1. Хранете се в правилното време: вечерянето в точните часове гарантира доброто смилане на храната преди лягане. В идеалния случай родителите трябва да насърчават децата да ядат със семейството. Това ще им помогне да усвоят навика да се хранят рано и да избягват храненето късно през нощта, докато растат. 
 
Родителите обаче трябва да внимават децата да не са пренаситени или гладни преди лягане. Разковничето е да се уверите, че детето приема точното количество храна в точното време. Също така ще помогне, ако не окуражавате приемането на тежки ястия и кофеин през нощта.
 
  1. Отстранете устройствата: препоръчително е родителите да изключват всички устройства с осветени екрани, включително телевизори, мобилни телефони, компютри и електронни игри, един час преди лягане. Синята светлина от екраните може да повлияе на моделите на сън и да затрудни заспиването на децата.
 
  1. Трябва да знаете кога да се консултирате с лекар: важно е да знаете кога да се консултирате с лекар относно навиците или проблемите със съня на детето. Трябва да се консултирате с лекар:
  • ако детето ви има сънна апнея (хърка силно и дишането му спира по време на сън);
  • когато проблемите със съня продължават, въпреки че следвате съветите по-горе;
  • ако забележите някакви нередности в режима на сън на детето, като например ако детето има усещане за умора, въпреки че е имало достатъчно време за сън.

Потърсете ни в социалните мрежи