Oбсерватория

Обсерватория… какво означава тази странна дума ?

Обсерватория 1
Не се плаши, ще ти обясня. Това е сграда, която се използва от учените не само да наблюдават звезди, но цялото ни заобикалящо пространство. Затова, най-важната част от обсерваторията е тази, където се намират телескопите, чрез които астрономите наблюдават небето.
Обсерватория 2
Покрива на астрономическата обсерватория обикновено има формата на топка, в която големия телескоп е разположен. Топката може да се върти и така наблюдателя може да проследи всяко място в небето.
Умно нещо,нали? Но какво правят астрономите когато небето е покрито с облаци и звездите не се виждат? Ех, срамота. Той не би могъл да види нищо, защото хората не могат да се мерят с природата, и дори най-големия и способен телескоп не може да помогне.

 

Oбсерватория

Място, от където могат да се наблюдават небесни обекти и движения.

Изтегли тук

Oбсерватория

Достигнахме края на нашето второ пътешествие.

Интересни факти за космоса

Е, вече сме в края на нашето космическо пътешествие. Но все още не слизайте, предстоят още приключения! Ако искате още, в следващите раздели ще ви разкажа интересни факти за космоса, и накрая дори ще ви запозная с различни технически изобретения, благодарение на които хората разкриват тези космически мистерии.