Юпитер

Хей, погледни, огромния Юпитер?

Юпитер е петата планета от Слънчевата система. В сравнение с останалите 4 планети, Юпитер няма твърда повърхност, но неговото каменисто ядро е сформирано от газ и прах - той е първата планета от така наречените газови гиганти
Юпитер 1
Юпитер е най-голямата, най-тежката и се върти най-бързо от вчики планети в слънчевата система. Завъртането около собствената й ос е толкова бързо, че ако е така и на Земята, денят щеше да продължи по-малко от час. Можем да наблючдаваме Юпитер от Земята, след Луната и Венера, Юпитер е третия най-ярък обект в нощното небе.
Юпитер 2
Погледнато през телескоп, повърхността на Юпитер изглежда, че има райета/шарки по цялата си повърхност. Това е причинено от бури, които са премнали преди милиарди години до сега. Най-важното е Голямото червено петно, което е голямо колкото Земята.
Юпитер 3
Благодарение на тежестта си Юпитер играе роля на естестен бодигард на планетата Земя. Заради силната си гравитация, той е способен да отклони, дори да разруши комети, които иначе биха могли да навредят на Земята.

Книжка за оцветяване

Юпитер. Най- голямата планета в Слънчевата система, с цели 60 луни.

Изтегли тук

Книжка за оцветяване

Искаш ли да откриеш друга планета?

Сатурн

Не можеш да решиш на къде да тръгнеш сега? Просто натисни синия бутон.