Имам малко свое копие, което расте до мен или как да съм добър модел за подражание

Споделете статията
28.11.2018 г. | Катерина Илиева
Когато станем родители, веднага започваме да си представяме живота на детето си във въображението си. Какво бихме искали да харесва детето, какви интереси да има, какво ще учи и работи и най-вече – какъв човек ще бъде. Влагането на определени идеи и идеали е нещо, което почти никой не може да избегне.
 
Преди да оставите въображението си да се развихри, трябва да осъзнаете нещо. За детето си вие ще сте напълно уникална и перфектна доста дълго време. Колкото и привлекателно да звучи, всъщност се оказва предизвикателство. Малкото създание ви наблюдава през цялото време и иска да бъде точно като вас. Във всички отношения.

 
 
Това означава, че мога да поискам моето дете да не гледа телевизия, да не започне да пуши някой ден и да бъде спортист, който е на здравословен хранителен режим, но ако то не вижда това вкъщи, ще му бъде много трудно да намери този път. Може да го открие някой ден, но защо не ги улесним в търсенето?

 
„Всеки от нас иска да е перфектен в началото и да се справя с всичко самостоятелно. Аз също съм чела книги и бях убедена, че ще направя най-доброто за детето ми. Но много скоро разбрах, че да си информиран е добре до известна степен“, Яна, майка, която потвърждава факта, че като съвременни родители прекарваме твърде много време, размишлявайки над умни книги, следвайки различни подходи за отглеждане и искаме да сме възможно най-добрите родители. Но когато детето ви каже: „Мамо, ти също го правиш“, няма да можете да намерите аргумент. Няма наистина. И това може да бъде причината, поради която децата ни правят по-добри човешки създания. Когато ги видим да губят самообладание по същия начин, по който ние сме го изгубили вчера, това е сякаш гледаш в огледало. Това е отражение на нас също толкова, колкото и на тях.
 

Свързани статии от майки

Искате да потърсите нещо в Google довечера? Смятам, че е по-добре да си поспите

Не мога да разбера как майка ми се е справила с това да бъде майка без интернет. Или баба ми. Тя дори не е имала телефон, за да се обади на лекаря, когато е имала и най-малкото подозрение, че нещо не е наред.

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Технологиите като играчка. Позволени или забранени?

Няма да позволявам на детето ми да гледа телевизия и няма да му позволявам да ми взима мобилния телефон. Две родителски решения, които бях взела, преди да стана родител. Сега знам колко наивна съм била.

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Потърсете ни в социалните мрежи