Пет най-чести грешки при даването на заповеди

Споделете статията
24.10.2018 г. | Людмила Пеева
Някои деца са родени добре възпитани. Просто ей така. За тези от нас, които не са извадили късмет с бебе-мечта и които понякога (често) се срамуват от него на публични места, защото отказва да се държи прилично, имаме няколко примера за това къде може да сте сбъркали.
 
  1. Стократно повтореното „НЕ“ загубва смисъла си. Ако детето прави нещо, което наистина не харесвате, много често извиквате високо и това „НЕ“. И коя вероятно ще е една от първите думи, които ще каже детето? Ненене
  2. Ако кажете на детето: „Не трябва да правиш това“ или „Това е забранено“, смятате, че сте обяснили всичко и че сте свършили работата си. Но коя е тази мистериозна трета страна, която има против? Според детето скриването ви зад някакъв въображаем авторитет е напълно неразбираемо.
  3. Ядосвате ли се, когато вашето дете ви вземе телефона? Защо е толкова привлечено от него? То вижда, че размахвате тази магическа играчка по няколко пъти на ден.
  4. „Не прави това, защото ще натъжиш мама.“ Изнудването с „НЕ“ работи, тъй като детето наистина не иска майка му да бъде тъжна, но засява у детето горчивото семе на безпокойството и страха, че то ще бъде разочарование за родителите си.
  5. Неколкократното ожесточено „НЕ“ може да има обратния ефект. „Защо не ни каза, че са лоши към теб в училище?“ – „Защото не трябва да „портиш“ хората.“
Думата „НЕ“ определено има място в речника на родителите, тъй като учи детето на дисциплина и не е правилно да се казва „ДА“ на всичко. А това, че понякога се оставяте на емоциите и тя се изплъзва? Случва се на всеки. Опитайте се да изразите несъгласието си по различен начин. Бъдете открити („Не искам да ядеш пясък“) и обяснете („Не искам да ядеш пясък, защото ще те заболи коремчето“).
 

Свързани статии от майки

Искате да потърсите нещо в Google довечера? Смятам, че е по-добре да си поспите

Не мога да разбера как майка ми се е справила с това да бъде майка без интернет. Или баба ми. Тя дори не е имала телефон, за да се обади на лекаря, когато е имала и най-малкото подозрение, че нещо не е наред.

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Имам малко свое копие, което расте до мен или как да съм добър модел за подражание

Когато станем родители, веднага започваме да си представяме живота на детето си във въображението си. Какво бихме искали да харесва детето, какви интереси да има, какво ще учи и работи и най-вече – какъв човек ще бъде. Влагането на определени идеи и идеали е нещо, което почти никой не може да избегне.

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Потърсете ни в социалните мрежи