Как да помогнем на децата си да приемат повече течности

Споделете статията
4.11.2020 г. |
Едно от най-важните неща, от които тялото се нуждае, за да функционира добре, е водата. Това е така, защото всички органи в нашето тяло се нуждаят от вода, за да функционират правилно. Около 75 процента от човешкото тяло се състои от вода. 
 
Освен това ефективното разпределение на хранителните вещества, кислород и имунните клетки в тялото се поддържа от водата. Водата също играе важна роля за поддържане на енергийното ниво, концентрацията и фокуса на детето. Ето защо, за да предотвратите обезводняване, е най-важно да давате на детето си достатъчно вода.
 
Обезводняването настъпва, когато количеството вода, поето в тялото, е по-ниско от количеството вода, което тялото губи. В резултат на това тялото няма достатъчно вода, за да поддържа правилното си функциониране. Тъй като водата не може да се съхранява в тялото, важно е да пиете повече вода, за да заместите тази, която тялото губи чрез пот, урина или повръщане. 
 
Децата са по-склонни към обезводняване, тъй като са по-физически активни от възрастните и губят повече вода чрез изпотяване по време на физически дейности. Повечето деца не пият достатъчно вода, тъй като тя няма вкус. Понякога забравят да пият вода, защото са твърде ангажирани в любимото си занимание, за да се сетят, че трябва. За да остане хидратирано едно дете, се препоръчва да пие поне 8 чаши вода на ден.
 
Ето няколко съвета, чрез които да помогнете на детето си да приема достатъчно течности:
 
  1. Създайте навик за прием на течности: за да помогнете на детето си да пие повече вода, можете да се опитате да му създадете навик, който да го подсеща да пие чаша вода, като например веднага след ставане и точно преди лягане. Можете също да го насърчавате да приема повече течности по време на хранене.
  2. Давайте студена вода: топлата вода може да е неприятна или безвкусна за децата, но те ще пият повече студена вода, тъй като е по-освежаваща от топлата.
  3. Използвайте цветни чаши, когато давате вода: използването на цветна чаша, за да дадете на децата си вода, може да ги накара да пият повече. Водата вече няма да им се струва толкова неприятна заради хубавата чаша.
  4. Давайте различни течности: децата обичат разнообразието, така че ще пият повече, ако им предлагате разнообразни напитки. Не трябва обаче да им давате прекалено много напитки със захар, тъй като те може да имат отрицателно влияние върху здравето им.
  5. Служете за пример: Децата следват чуждия пример, така че ако имат родители, които често пият вода, и те ще са по-склонни да се научат да приемат повече вода.
  6. Направете домашен плодов сок: даването на децата домашни плодови напитки без добавена захар, като например лимонада, може да увеличи количеството течност в телата им и да ги поддържа добре хидратирани.
  7. Избягвайте да им давате газирани напитки, когато се храните навън: когато се храните навън, им предлагайте да си поръчат вода вместо газирани напитки, защото съдържащият се в тях кофеин може да доведе до обезводняване.
  8. Дайте им бутилки с вода: децата често забравят да пият вода, защото са погълнати от дейността си и не искат да спрат да играят, за да пият вода, дори когато са жадни. Ако им давате малки бутилки с вода, които могат да носят със себе си, когато излязат, това ще им помогне да пият повече вода.

Потърсете ни в социалните мрежи