Нептун

Нептун, последната планета в Слънчевата система

Нептун е осмата планета от Слънчевата система, и последната от газовите гиганти.
Нептун 1
Заради невероятно синия цвят на Нептун, син като океана, е получил името си от римския бог на океана  - Нептун. Колкото и да е странно, на Нептун няма вода в течна форма, водата съществува само под формата на замръзнал лед. Синият цвят се дължи на газа метан в атмосферата.
Нептун 2
Интересното е как Нептун е бил открит: учени са били любопитни защо никога не могат да намерят Уран на мястото, където очакват да бъде според техните проучвания и изчисления. След това им хрумнала идеята, че далеч в тази космическа дестинация, би могло да има друга планета, която да оказва влияние на движението на Уран в космоса. Благодарение на техните изчисления и измервания са открили възможното местоположение на планетата, насочили телескопа в тази посока и... осмата планета наистина била там.
Нептун 3
Нептун е много далеч от Слънцето. Докато нашата Земя обикаля около Слънцето за 1 година, Нептун минава през цялото пространство и му отнема 165 години да обиколи Слънцето.  Това е толкова дълъг период, че от времето когато е открит Нептун, все още не е завършил неговата втора обиколка на Слънцето.

Книжка за оцветяване

Нептун. Една година там е с продължителност 164 години.

Изтегли тук

Книжка за оцветяване

Искаш ли да откриеш друга планета?

Плутон

Не можеш да решиш на къде да тръгнеш сега? Просто натисни синия бутон.