Роля на майката в 21 век

Споделете статията
7.8.2018 г. | Людмила Пеева
„Има толкова много възможности в днешно време. В наши дни не можехме да сме придирчиви.“ Вдигнете ръце, ако сте чували това поне веднъж от вашата майка. Или от вашата баба. И е вярно. В днешно време разполагаме с повече от всякога.


Те са разполагали с един вид рокли за майки, само с текстилни пелени и общо два вида бебешки колички, от които да избират, за разлика от нашите супер удобни дрехи за майки, бебешки кошчета за спане, анатомични биберони, бебефони, бебешки кенгура и сладки гащеризончета за всякакъв повод.

Но за да се запази равновесието в света, не можем да се наслаждаваме на тези привилегии безплатно (и не говоря за пари). Всяко улеснение е за сметка на увеличаващите се нужди на друго място. Ако се предлагат толкова много средства, за да се улесни майчинството, може да продължим да живеем както преди, нали така?
Можем да сложим бебето в кенгуруто и да отидем на поход в планината. Можем да работим от вкъщи и да продължим да градим кариера. Можем да сложим детето в кошарката и да отидем на фитнес. Можем да правим всичко, което сме правели, преди да имаме деца и да изглеждаме красиви и спокойни.

Когато не успявате да се справите с която и да е от посочените по-горе дейности, вие се чувствате неспособна. Е, това е глупаво! Всички правим каквото можем, за да бъдем добри майки. Ако работата ви прави щастливи, продължете да работите по време на майчинството. Ако обичате да сте активни, тренирайте. Но не позволявайте на напрежението на „модерната майка, която трябва да се справя с всичко“ да ви превземе. Не е нужно да го правите. Ролята на майката в 21 век не е да бъде възможно най-продуктивна. А да бъде щастлива и да съхрани семейството си, включително и себе си.​

Свързани статии от майки

Искате да потърсите нещо в Google довечера? Смятам, че е по-добре да си поспите

Не мога да разбера как майка ми се е справила с това да бъде майка без интернет. Или баба ми. Тя дори не е имала телефон, за да се обади на лекаря, когато е имала и най-малкото подозрение, че нещо не е наред.

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Имам малко свое копие, което расте до мен или как да съм добър модел за подражание

Когато станем родители, веднага започваме да си представяме живота на детето си във въображението си. Какво бихме искали да харесва детето, какви интереси да има, какво ще учи и работи и най-вече – какъв човек ще бъде. Влагането на определени идеи и идеали е нещо, което почти никой не може да избегне.

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Потърсете ни в социалните мрежи