Технологиите като играчка. Позволени или забранени?

Споделете статията
5.11.2018 г. | Катерина Илиева
Няма да позволявам на детето ми да гледа телевизия и няма да му позволявам да ми взима мобилния телефон. Две родителски решения, които бях взела, преди да стана родител. Сега знам колко наивна съм била.
 
Технологиите се превърнаха във важна и неразделна част от нашия свят, които просто не могат да бъдат премахнати от нашия начин на живот. Да, можете да кажете, че няма да включвате телевизора никога. Да, можете да кажете, че няма да използвате мобилния си телефон пред детето си. Ако можете това, имате моето възхищение и уважение.

 
По същия начин, както с всичко останало, е добра идея да изберете златната среда. Крайностите като тези да не използвате изобщо технологиите не могат да продължават вечно, тъй като рано или късно детето ще се докосне до технологиите, а използването на технологии в твърде голяма степен може да доведе до пристрастяване. Какви правила трябва да се въведат, за да стане поносимо за всички?
  1. Контролирайте времето, което вашето дете прекарва в игри с технологиите. Вземайте решения, когато детето използва твърде често технологиите.
  2. Трябва винаги да сте наясно какво гледа детето по телевизията, какви уеб сайтове посещава онлайн и какви игри играе.
  3. Говорете с детето си за това какво е гледало по телевизията или е видяло в интернет. Опитайте се да разберете дали детето разбира всичко и какво мисли за това.
  4. Винаги променяйте използването на технологиите с друга съвместна дейност – за предпочитане навън.
 
Като цяло това е въпрос на мярка и умереност. „Ако децата имат други забавни неща за вършене, винаги ще предпочетат тази дейност пред използването на таблет/мобилен телефон“, Вероника, майка, която споделя своя опит.
Работейки като екип, определете колко време на ден ще посветите на използването на технологии и колко време ще бъде отделено за гушкане, смях, рисуване и различни лудории. Не ме разбирайте погрешно, но дори и аз чувствам облекчение, когато чуя началната мелодия на „Лека нощ, деца“ по телевизията, тъй като това означава, че ще си почина поне за няколко минути. Напълно нормално е да искаме да се отпуснем малко понякога.

Свързани статии от майки

Искате да потърсите нещо в Google довечера? Смятам, че е по-добре да си поспите

Не мога да разбера как майка ми се е справила с това да бъде майка без интернет. Или баба ми. Тя дори не е имала телефон, за да се обади на лекаря, когато е имала и най-малкото подозрение, че нещо не е наред.

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Имам малко свое копие, което расте до мен или как да съм добър модел за подражание

Когато станем родители, веднага започваме да си представяме живота на детето си във въображението си. Какво бихме искали да харесва детето, какви интереси да има, какво ще учи и работи и най-вече – какъв човек ще бъде. Влагането на определени идеи и идеали е нещо, което почти никой не може да избегне.

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Потърсете ни в социалните мрежи